skip to Main Content

Een vrijblijvende afspraak maken?

10 Tips Voor Jouw Ideale Interieur: #6 Ruimtelijkheid

10 tips voor jouw ideale interieur: #6 Ruimtelijkheid

In kunst en design verwijst negatieve ruimte naar de witte ruimte op papier of een schilderij. De ruimte die niet wordt opgevuld door een object. In een interieur zijn dit de lege ruimtes waar geen meubels, kunst of spullen staan. Positieve ruimte is het tegenovergestelde: de opgevulde ruimte.

Of je nu een kamer groter of kleiner wilt laten lijken, maakt niet uit. Het gaat erom dat je speelt met de ruimtelijkheid en dus zoekt naar de balans en spanning tussen de negatieve- en de positieve ruimte.

Een goede manier om dit te doen is meubels een aantal centimeters van de muur te plaatsen in plaats van er tegenaan. Dit laatste is wat veel mensen doen omdat ze juist denken dat de ruimte dan groter lijkt. Wat er echt gebeurt, is dat er in verhouding te veel negatieve ruimte is. Vooral de bank mag best een eind van de muur staan of misschien zelfs midden in de kamer als dat mogelijk is. Je kunt voor je een bank koopt, de afmetingen 1:1 uittekenen op karton en dit op de vloer leggen om een beeld te hebben van de maten in je kamer. Een andere truc is om meubels op pootjes en met afgeronde hoeken (of helemaal rond) te plaatsen.

Kies bewust waar je negatieve/lege ruimte wilt hebben. Niet elke hoek of elke muur hoeft opgevuld te worden met objecten. Zo kan het oog ook tot rust komen. Bij het indelen van een boekenkast, kun je hier rekening mee houden door niet de hele kast op te vullen.

Een ander middel om een kamer ruimtelijk te laten ogen is zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht. Geef het licht kans om naar binnen te stromen door bijvoorbeeld transparante gordijnen te gebruiken of creëer extra diepte door helemaal geen raambekleding te gebruiken. De armaturen voor kunstlicht kun je het beste gelijkmatig over de gehele ruimte verdelen, zodat je aandacht ook verdeeld wordt. Reflecterende materialen geven een gevoel van diepte, zoals bijvoorbeeld spiegels, en hoogglans geschilderde kozijnen en door het gebruik van transparante materialen als glas, wordt de illusie gecreëerd van meer negatieve ruimte.

Het kan natuurlijk zijn dat je in een kamer een meer intieme, donkere sfeer wilt of een grote kamer kleiner wilt laten lijken. In dat geval kun je juist zwaardere materialen en meer kunstlicht gebruiken voor een groter contrast. Door donkerdere kleuren te gebruiken, ontstaat meer focus. Maar ook hier maakt de balans tussen lege en opgevulde ruimte een kamer visueel interessant en prettig om in te leven.

Vergeet ook niet de buitenruimte, zoals je tuin of balkon, bij je interieur te betrekken. Laat binnen en buiten optisch in elkaar overvloeien door bijvoorbeeld een muur door te trekken naar buiten of op dezelfde hoogte groen te plaatsen.

Heb je het idee dat er veel meer uit je interieur te halen valt, maar weet je niet precies hoe je dit moet aanpakken of twijfel je? Neem dan contact op met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tel: 06-45768863 of mail: info@noubia.com.

Back To Top