skip to Main Content

Een vrijblijvende afspraak maken?

10 Tips Voor Jouw Ideale Interieur: #5 Verdeel Je Licht

10 tips voor jouw ideale interieur: #5 Verdeel je licht

Een goed lichtplan zorgt voor een mooie sfeer en wooncomfort tegelijk. Je kunt heel eenvoudig je eigen lichtplan maken met behulp van onderstaande tips.

Teken als eerste de desbetreffende ruimte op schaal uit, inclusief de meubels die er in staan. Denk vervolgens na over de functies die deze ruimte heeft of krijgt. Dit kunnen er meerdere zijn en deze kunnen natuurlijk ook veranderen gedurende de dag. Denk aan eten, lezen en werken. Op deze manier bepaal je de basisverlichting, waarmee de gehele ruimte verlicht wordt, in de vorm van bijvoorbeeld een plafondlamp en de functionele verlichting, in de vorm van bijvoorbeeld leeslampen.

Bepaal nu welke elementen in de ruimte extra aandacht verdienen d.m.v. accentverlichting. Bijvoorbeeld een spot die een mooi architectonisch detail verlicht of een bijzonder kunstwerk. Een wandlamp die naar boven schijnt, laat een laag plafond hoger lijken. Een wandlamp die omlaag schijnt, zorgt voor een meer dramatisch effect.

Daarnaast speelt sfeerverlichting een belangrijke rol om warmte te geven aan een ruimte. Warm wit ligt zorgt bijvoorbeeld voor gezelligheid. Ook kun je de sfeer aanpassen door de kleur van de verlichting te veranderen en de sterkte te wijzigen met een dimmer. Sfeerverlichting is vaak indirecte verlichting en kan heel goed verwerkt worden in inbouwkasten of keukens.

Teken als laatste de armaturen in op de plattegrond met een cirkel eromheen die de lichtzone aangeeft. Geef spots, hanglampen, staande lampen en wandlampen een eigen symbool. Zo kun je ook zien of er geen overlap is van verschillende lichtbronnen of misschien juist donkere plekken. Bepaal de plaats van de schakelaars en dimschakelaars en koppel ze d.m.v. een nummer aan een lichtbron. Voor een gelijkmatige lichtverdeling is het ook belangrijk dat de verschillende lichtbronnen op de goede hoogtes hangen.

Je hebt nu een basisplan om mee te nemen als je gaat winkelen voor verlichting. Kijk op www.flinders.nl en www.brinklicht.nl voor de mooiste en meest uiteenlopende lampen.

En dan tot slot niet te vergeten: LED verlichting, waarmee je veel geld kunt besparen en een stuk energiezuiniger bent! Als je je hier wat meer in wilt verdiepen, verwijs ik je graag door naar http://www.philips.nl/c-m-li/led-lampen.

Kom je er toch niet uit en wil je professioneel lichtadvies of hulp bij het vinden van de beste producten? Neem dan contact op met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tel: 06-45768863 of mail: info@noubia.com.

Back To Top